Skydda din smartphone inifrån och ut

Utbredningen av den smarta telefonen har lett till att alla numera kan surfa överallt. Den stora mängden människor som regelbundet använder sin smartphone till allt från Facebook-uppdateringar till banköverföringar har också gjort det mer lukrativt för illvilliga att skriva virus för både Android- och Apple-enheter. Samtidigt innebär det faktum att vi alltid bär med oss telefonen överallt att risken för att vi har sönder den ökar. Här ger vi tips på hur du skyddar din telefon – både invändigt och utvändigt.

Invändigt

Du förvarar förmodligen mycket värdefull information på din telefon – allt från mailkonton, kontaktlistor och bilder till lösenord och koder. För att inte riskera att denna information hamnar i fel händer finns ett antal åtgärder du kan vidta. Den första bör vara att använda ett lösenord till telefonen så att ingen kan komma in på den om de får tag i den. Uppdatera också alltid programvara och appar till den senaste versionen – uppdateringarna innehåller buggfixar som täpper igen säkerhetshål. När du surfar på offentliga nätverk, undvik att överföra känslig information – gör till exempel inte dina banköverföringar på det sättet. Risken finns att någon obehörig kan se den informationen. Ladda heller inte ned första bästa app du hittar utan läs recensioner och hämta dem bara från Apple och Google Play. Android har visat sig vara det system som är känsligast för attacker.

Utvändigt

En telefon som används flitigt utsätts för mycket slitage. Skydda telefonen genom att skaffa ett skal till den. Skalmarknaden har formligen exploderat och det finns en stor mängd att välja på, allt från stilrena läderskal till vatten- och dammavvisande sådana som du kan använda under forsränningen. Om du använder mobilen för musik eller GPS-tracking när du löptränar ska du välja ett sportarmband som inte leder fukt från kroppen in i mobilfickan. Detta för att undvika skador på mobilen.

För att hålla displayen snygg och fri från repor och fingeravtryck är även ett displayskydd en bra investering.