Mjukvaruutveckling för mac

På gott och ont så är Apples Mac en mycket kontrollerad plattform. Idag så både utvecklas och levereras stor del av mjukvaran till Mac via Apples egen mjukvara vilket har förenklat utvecklandet och försäljningen av mjukvara något enormt.

Xcode

Xcode är ett gratis IDE från Apple där man kan utveckla mjukvara till OSX och iOS. Programmet innehåller allt man kan behöva för att börja utveckla mjukvara för Apples produkter. Miljön tillåter programmering med en stor mängd olika programmeringsspråk så som C, C++, Objective-C, Java och Ruby. Man kan även programmera i Apples nya och egna programmeringsspråk Swift som presenterades första gången den andra juni 2014. Tio månader senare släpptes den till allmänheten och går  nu att använda för att programmera program i Xcode.

Vid presentationen beskrevs Swift som “Objective-C utan ett C” och ansågs även som ett helt nytt programmeringsparadigm.

Kvalitetsarbete

Oavsett vilken miljö man programmerar i så behöver man alltid tänka på att kvalitetssäkra slutprodukten. Mycket av samma tänk går dessutom att använda oavsett vilken plattform man arbetar med. Även om man idag utvecklar inom en annan miljö än OSX och har gått en utbildning i Rapid Software Testing så betyder inte bytet till Xcode att man behöver kassera allt man kan.

Apple Watch

Den senaste plattformen som Apple har lanserat är Watch OS vilket är operativsystemet till Apple Watch. Även till denna enheten kan man programmera till genom den senaste versionen av Xcode.