Apple Watch och iPhone 6 (plus)

Den 9 september höll Apple en konferens i samma teater där dom en gång presenterade Macintosh, den första persondatorn med grafiskt interface. Denna gången handlade det om rent fysiskt mindre saker, men revolutionsmässigt kanske lika stora.

iphone 6Föreställningen började med en presentation av två nya iPhonemodeller, båda med större skärm än tidigare varianter. iPhone 6 kommer levererad med en 4,7 tums skärm som för första gången är bredare än den 3,5 tums skärm som satt i orginalmodellen. Förutom den kommer även en plusmodell med en 5,5 tums skärm.

Upplösningen har också växt till sig för att kunna behålla samma bildkvalitet som tidigare på den större skärmen. Sedan Apple började pixelkriget på mobilskärmar 2010 med sina “retina-skärmar” har den vågräta upplösningen legat kvar på 640 pixlar. Med iPhone 6 ligger den upplösningen på 750 pixlar och plusversionen har uppgraderats till full HD-upplösning med en vågrät upplösning på 1080 pixlar och ligger nu i samma klass som de flesta andra premiumtelefoner på marknaden.

Förutom detta har de även snabbare processor och möjlighet till mer lagringsutrymme.

Apple Watch

Deras största överraskning var kvar till slutet då de för första gången sedan Steve Jobs bortgång sade “One more thing” på scenen och presenterade en för företaget helt ny produktkategori. Jag pratar självfallet om Apple Watch, en digital klocka som trådlöst kopplas till din iPhone och flyttar en stor del av dess funktioner direkt till din handled. Den för många viktigaste funktionen, att kunna få notiser gällande sms, mail och kalenderhändelser finns självfallet där. Utöver det finns det många olika klockansikten samt en GPS funktion där klockan vibrerar på olika sätt beroende på om du skall gå åt höger eller vänster för att nå det målet du ställt in.

Klockans interface är en stor avfärd från tidigare iOS enheter som iPhone och iPad, istället för ett rutnät med kvadratiska ikoner finns här cirkulära ikoner i ett universum man kan utforska i alla dimensioner.

Apple Watch beräknas släppas tidigt 2015.