Apple i fokus

Apple har sedan sin start 1976 i det där garaget hemma hos Steve Wozniak där han, Steve Jobs och Ronald G Wayne filade på den första Apple-datorn, gjort en lång resa och är idag på många plan det största företaget i världen.

Ett av de största i världen

iPhone 5Man blev förvisso av med titeln som världens högst värderade företag under 2013 då man visade upp en svag kvartalsrapport – vilket förvisso kanske inte var så konstigt då man under den tiden inte släppt någon ny produkt. Intressant ska bli när nästa lista kommer, har man med de nya iPhonemodellerna månne återtagit förstaplatsen från oljebolaget Exxon.

Varumärket Apple är det dock ingen annan i världen som ens är i närheten av att rå på – inte ens Google. Vid den senaste rapporten (2013) vi tagit del av så uppmättes Apples varumärke till ett värde uppemot 185 miljarder dollar. Hissnande summor som väl mer eller mindre inte är greppbara för oss som inte är nationalekonomer. På andraplatsen kommer där inte helt oväntat Google, men värdet är väsentligt lägre, om än också hissnande. Drygt 110 miljarder dollar var Googles varumärke värt vid datumet för rapportens utgivning.

Stora även i ett historiskt perspektiv

Även sett i ett historiskt perspektiv så är Apple ett företag som får se som ett av de mest inflytelserika i världen. På en lista presenterad av va.se så har man presenterat de nio högst värderade företagen i världshistorien – vid tillfället då de var högst värderade, alltså.

Vid tillfället var då Apple som företag värda motsvarande 661,6 miljarder dollar, och kvalade därmed in på listan, där man placerade sig på åttondeplatsen. Det ska i sammanhanget även nämnas att tre av dessa var sjöfararföretag som verkade på 1600- och 1700-talet och två övriga var stora oljeföretag i Kina och i Saudiarabien. De enda två företag inom samma nisch som någon gång varit högre värderat än Apple var inte helt oväntat IBM och Microsoft.