Använd mobilen på ett säkert sätt i bilen

4319784-hand-with-mobile-phone

Varje år dör det fler personer i trafiken på grund av olyckor orsakade av mobilanvändning än av olyckor orsakade av rattonykterhet. Det är faktiskt så at risken för att råka ut för en olycka ökar hela 23 gånger om man skickar sms, knappar in en destination i sin GPS eller på annat sätt använder sig av mobilen medan man kör.

Sverige är idag det enda landet i EU som ännu inte har infört förbud mot att använda en handhållen mobil medan man framför ett fordon. Man har dock en lag som säger att man endast kan använda mobilen så länge den inte inverkar på körning och trafiksäkerhet på ett negativt sätt. Så hur kan man då göra för att kunna använda sin mobil på ett säkrare sätt i bilen?

Det finns faktiskt flera enkla och billiga alternativ som gör mobilpratande möjligt under bilfärden. Det allra bästa är att skaffa ett headset med svarsknapp. Det gör det möjligt att svara och tala i telefon utan att släppa ratten eller ta ögonen från vägen. På så sätt blir din körning genast mycket säkrare. För att hitta rätt utrustning för att göra kombinationen bil och mobil säkrare kan man leta på nätet. Här finns ofta ett stort utbud och mycket prisvärda alternativ. Sidor som till exempel eQuipIT har specialiserat sig på mobiltillbehör, och allra främst laddare och batterier.

Så se till att du och dina medtrafikanter är säkra och tar er fram till er destination utan olyckor eller tillbud. Undvik i första hand att använda mobilen under körning. Går inte detta så se i alla fall till att skaffa utrustning som gör att du kan tala i telefon på ett säkert sätt som inte distraherar dig från din och ditt fordons omgivning. Här kan du läsa mer om de lagar och krav som råder.